Fjorton fantastiska fantasyfilmer

Här följer utan rangordning mina favoritfilmer i fantasy-genren. En del av dem är inte renodlad fantasy utan drar åt andra genrer. Men alla är fantastiska. The Imaginarium of Doctor Parnassus - Terry Gilliam (2009)

Om någon frågar dig vad fantasy är för något, så visa honom eller henne den här filmer. Den  ÄR fantasy. Ett osannolikt persongalleri och en story som är tillräckligt skruvad. Att huvudpersonen spelas av fyra skådespelare gör inte saken sämre. Blivande klassiker. Cat People - Paul Shrader (1982)


En utdöende ras kattmänniskor kämpar för sin överlevnad. Fyndig plot och ett oförglömligt soundtrack av och med David Bowie.

Avatar - James Cameron (2009)

Spännande, vacker och med ett fint budskap. En på alla sätt storslagen och enastående film. Skall ses i 3D på bio. 

Nosferatu  Nattens Vampyr - Werner Herzog (1979)

Herzogs vampyrfilm hamnar kanske snarare i kategorin konst-skräck än i fantasy-facket. Men genuint fantastisk är den. Musiken av tyska Popol Vuh är suggestiv och hemsk på ett lika övertygande sätt som filmen.Gormenghast - BBC (2000)


Sevärd bbc-filmatisering av kultboken av Merwyn Peake. Läs den först.

Bron till Terabithia - Gabor Csupo (2007) 


Gripande och annorlunda berättelse om två ungdomar där fantasi och verklighet flyter ihop. Mer än en ordinär fantasyrulle.


Sagan Om Ringen Trilogin - Jackson (2001) 

När den nu har några år på nacken kan man konstatera att Jacksons filmatiesering av ring-trilogin håller. Visserligen mer aktion än poesi och Ingen Tom Bomadil så långt ögat når. Men väl godkänt får den. 


Den kultfilmshungrige kompletterar med Ralph Bakshis version från 1978

Trollkarlen Från Oz - Victor Flemming (1939)

Klassikernas klassiker i fantasygenren. Tål att ses många, många gånger.

The Prisoner - Patrick McGoohan (1967)

Brittisk mega-kultserie från 1967. Huvudpersonen, en före detta hemlig agent, förs till mystiska "The Village" där alla har nummer i stället för namn. När han försöker rymma jagas ha av en jätteballong. Något av det märkligaste som spelats in. 

Gjordes i ny och mycket sämre version med bl a Ian McKellen 2009. 


Spirited Away - Hayao Miyazaki (2001)


Japansk animé. Osannolik och grymt fascinerande historia. Fick en oscar för bästa animerade film 2003. 
"In the middle of her family's move to the suburbs, a sullen 10-yar-old-girl wanders into a world ruled by gods, witches, and monsters; where humans are changed into animals; and a bathhouse for theese creatures. "De Förlorade Barnens Stad- Marc Caro (1995)

Den här filmen tänker jag ofta på. Att man lyckas få ihop den här märkliga storyn till en fungerande film är bara det en bedrift. Musik, färger, bilder, miljöer och karaktärer. Allt samspelar och bildar ett surrealistiskt konstverk. För att inte säga mästerverk. Inledningsscenen är magnifik, och sedan blir det bara bättre! Musik: Angelo Badalamenti

Wikipedia:
Den galna vetenskapsmannen Krank bor på en oljeplattform  tillsammans med sex kloner, en hjärna i ett akvarium och en dvärgkvinna. Tillsammans med en kult av blinda som kallar sig för cykloper kidnappar Krank barn i syfte att utsätta dem för experiment, och på så sätt lära sig att drömma.

Guldkompassen - Chriz Weitz (2007) 

Första delen i Philip Pullmans trilogi Den Mörka Materian. Resor mellan parallella världar, daimoner, flygande häxor, pansarbjörnar, kritik av katolska kyrkan och en huvudperson som heter Lyra Silvertunga Belacqua. Kan men begära mer av en fantasyfilm? 

Trots en påkostad satsning blev Guldkompassen ingen större publikframgång. En filmatisering av del två och tre i trilogin kan vi alltså glömma. Tyvärr, för böckerna är väl värda det.  
TV-serie gjord efter Peter Brooks nio timmar långa teaterföreställning av detta hinduismens största epos. Fantasy som du aldrig sett den och aldrig kommer att få se den igen. Drakar och demoner - släng er i väggen.


Körkarlen - Victor Sjöström (1921)

Stumfilmsklassiker. Kräver tålamod och ett öppet sinnelag. Regissören Victor Sjöström spelar själv den försupne David Holm som på väg mot undergången får besök av kökrarlen (Dödens tjänare som hämtar de avlidna) och då får se vad hans handlingar fått för konsekvenser. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar