onsdag 20 mars 2013

Library Ninjas intervjuar författaren

Intervju med Patrik Stigsson

Library Ninjas var nyfikna på författaren till fantasyboken Cirkoli, så vi ställde några frågor till honom. Här kommer intervjun:

Hej, Patrik, och grattis till nomineringen av bästa svenska science fiction-roman 2012! Vill du kort berätta för bloggläsarna vad din fantastiska bok Cirkoli handlar om?

Hej själv och tack. Cirkoli utspelar sig i en parallell-värld där fantasier, tankar och drömmar kan bli levande. Boken börjar med att Gusten och Sofia flyger med Filko över den ogrässkog som trollkarlen Foulazi för länge sedan sådde och som omgärdar deras stad. På andra sida hittar de ett jättestort gammalt övergivet cirkusområde. Efter det besöket dyker två mystiska män upp i Gustens rum och frågar ut honom. Det visar sig att Gusten och Sofia kommit något på spåren som vissa varelser till varje pris vill hemlighålla.

När jag läser boken är det nästan som om du har varit på en annan planet och hämtat inspiration. Hur kom du på alla märkliga karaktärer i boken?

Musik är en av mina största inspirationskällor. Jag lyssnar hela tiden medan jag skriver. Jag väljer olika sorters musik för vad jag vill beskriva. Viss musik stimulerar monster och hemska kräk. Annan kan hjälp till att ta fram snälla figurer eller ljuva landskapsbilder. Långa skogspromenader sätter också i gång min fantasi.

Det är svårt att riktigt veta varifrån idéerna kommer. De tycks flyta upp från en källa nånstans djupt inne i mitt omedvetna. Ibland drömmer jag om figurer som sedan hamnar i min bok.

Phillip Pullman, som skrev den fina fantasy-trilogin Den Mörka Materian, brukar när han får den här frågan säga att han köper sina idéer på Ideas ’r’ Us. Jag har letat överallt efter den butiken men har inte hittat den.

Sofia, bokens hjältinna, är ju en otroligt stark, driven och modig tjej som inte backar för någonting. Hade du något medvetet genustänk när du skapade karaktären?

Faktiskt inte. Det är först i efterhand när läsare påpekat det som det stått klart för mig att Sofia uppfattas så. Jag läste Cirkoli medan jag skrev den för min dotter Ester, som nu är 11, och kanske jag omedvetet ville visa henne att tjejer kan vara starka, modiga och handlingskraftiga.

Jag tror att vi alla är unika individer med olika personlighet och egenskaper. När jag skrev dök Sofia upp och jag lärde känna henne som en stark tjej. Eller rättare sagt hon blev stark när hon ställdes inför och var tvungen att klara av de svåra uppgifterna som finns i boken.

Min erfarenhet är annars att skillnaden mellan tjejer och killar eller män och kvinnor inte är så stor som man ibland tror. Längtan, drivkrafter och drömmar är likartade.

Vilken avdelning går du först till när du besöker biblioteket?

Jag går till nyhetshyllan. Det är alltid kul att se vad som kommit in sedan sist. Inte minst är det intressant att följa trenderna när det gäller omslagsbilder och formgivning. Sedan går jag till tidskrifterna. Och därefter till fantasy och science-fiction hyllorna, eftersom det är den sortens litteratur som ligger mig varmast om hjärtat. Sedan strosar jag runt planlöst och bara njuter av atmosfären. Jag blir alltid harmonisk när jag är i närheten av böcker.

Vilken/vilka ungdomsböcker är så bra att man bara måste läsa den/dem (förutom din egen så klart)?

Böckerna om Mumintrollet av Tove Jansson är fulla av värme, underfundig humor, filosofiska funderingar, livsvisdom och sann mänsklighet. De är lika fängslande för vuxna som för barn och ungdomar.

Holländaren Marten Toonder har i serie-böckerna om Tom Puss skapat en mycket egensinnig fabel-värld. Katten Tom Puss och hans björn-vän Oliver B Bumble dras in i otroliga äventyr.

Trollkarlen Från Oz av L. Frank Baum kan jag också rekommendera. Den första boken är en klassiker, både som bok och film. Vad de flesta missar är att Baum skrev ytterligare tretton böcker om Dorothy och landet Oz som är fulla med märkliga varelser, storslagen fantasi och magi. Baum bygger upp en rik sagomiljö med massor av oväntade infall och fantastiska karaktärer.

Tidigare nämnda Den Mörka Materian av Phili Pullman är bra, och Ursula le Guins böcker om Övärlden, och Otherland av Tad Williams …

Till sist, har du någon ny bok på gång och kan du i så fall avslöja vad den kommer att handla om?

Jag har börjat skriva en bok som skall heta Davvad Grybbings Eskapader.

Grybbingarna är en sorts pysslingar med krulligt, pastellfärgat hår, pipskägg, mustascher och polisonger. De bor i Grybbingdalen. De äter bara frukt, som växer på väggarna i tornen som de bor i.

Davvad och hans flöjtspelande vän Polp råkar ut för en hel del mysterier som de tvingas lösa. I första delen måste de rädda prinsessan Ja som sitter inlåst i slottet Ulinor.

Jag hoppas att det kan bli en serie böcker om Davvad och Grybbingarna.

Tack för intervjun, Patrik!

Cirkoli lånar ni
här. Gör det! Och kolla, boken har en egen hemsida också!

http://libraryninjas.blogspot.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar