lördag 30 mars 2013

Verklig overklighet – påskafton på GothCon XXXVII

image

I dag på påskafton är jag på spelkonventet Gothcon i Göteborg, som äger rum i Hvitfeldtska gymnasiets lokaler. Här finns inga påskkärringar, men gott om spelgalningar, steampunkare och allsköns Hängivna Entusiaster. Närmare bestämt nästan tvåtusen sådana.

Folk lajvar, spelar brädspel och rollspel, fikar, umgås och handlar i butikerna. I kväll blir det stor auktion på gamla spelprylar och en kostymtävling där alla utklädda får defilera framför en jury som avgör vems outfit som är den bästa.

Ingen fylla, inga droger, inga bråk eller sura miner. Bara mängder av lyckliga nördar. Det är nog bara en handfull av besökarna här som inte faller in i nördkategorin. Missförstå mig inte. För mig är nörd ett positivt ord. Det handlar om folk som vågar ge sig hän åt ett intresse som inte är allmänt utbrett och godkänt av folkflertalet. Modiga människor med andra ord.

Jag har själv inte ägnat åt mig åt rollspel eller lajv och aldrig tidigare varit på GothCon. Tyvärr, får jag väl säga, för det verkar spännande. Folk går omkring i korridorerna utklädda till sina spelkaraktärer. Det vimlar av steampunkare, dvs folk som gillar ångmaskiner och äventyr i de miljöer som dessa är förknippade med.

Många här vet vägen till märkliga parallella världar och sagolika platser. MEN de känner inte till legenden om Cirkoli, och det är därför jag är här.

(En besökare som hälsar på berättar att han läst Cirkoli. Han skall bli lärare i svenska och planerar att skriva sin uppsats om min bok. Det var riktigt kul att höra).

Jag gillar alltså själva andan här skarpt. Alltså detta att låta sig totalt uppslukas av sin egen och andras fantasi. Att försöka göra något genuint overkligt verkligt. Att våga släppa taget och kliva in i det okända. Att skapa något utöver den gråa vardagligheten. Något påhittat och fantastiskt där egna lagar och regler råder. Att helt enkelt inte kunna låta bli …

Okej, jag kanske romantiserar hela fenomenet. Det här kanske snarare för många är en verklighetsflykt. Men det är helt i sin ordning. För hur vilda fantasivärldarna som du beger dig till än är, så kommer du på ett eller annat sätt förr eller senare möta dig själv. Det är jag övertygad om.

Steampunkarna skall förresten hålla konvent 11-13 oktober i stan där jag bor, Alingsås. Det skall bli kul!

Läs om det konventet här.

Här några bilder från GothCon.

image

image

image

image

image

image

image

1 kommentar:

  1. Titta där är ju jag, jag snor bilden! Behöver någon bild på mig själv att lägga upp när jag bloggar om gothcon här http://prinzessin.blogg.se/

    SvaraRadera